CE ESTE PALEO ?

Dieta Paleo mai este numită și Dieta Omului Cavernelor sau Dieta Epocii de Piatră și are la bază teoria medicului Loren Cordain, care susține că o alimentație similară cu cea a strămoșilor noștri ne va reseta metabolismul și ne va feri de bolile lumii moderne, cum este cancerul.

 

Dieta Paleo nu pune restricții în privința caloriilor, fiind de altfel un regim bogat în proteine și fibre. Ideea de la care trebuie să pornești este că strămoșii noștri erau culegători și vânători, deci orice alimente care presupun o prelucrare mai complexă și nu erau descoperite atunci, sunt interzise.

Loren Cordain spune în cartea sa, Dieta Paleo, că omenirea a parcurs o distanță foarte lungă în dezvoltarea sa fiind doar culegător sau culegător și vânător și că organismul nostru nu s-a adaptat încă la toate schimbările survenite după ce omul a devenit fermier. Prin urmare, digestia noastră ar fi mai specializată pe legume, fructe și carne, decât pe cereale și lactate.

Cerealele sunt interzise pentru că sunt compuse din carbohidrați. Aceștia sunt transformați în glucoză (un tip de zahăr), utilizat de sistemul nostru pentru a produce energie și pentru a ajuta la diferite funcții ale organelor. Orice cantitate de glucoză care nu este utilizată ca sursă de energie este stocată sub forma de grăsime.

Cât despre lactate, Loren Cordain susține ca acestea au apărut destul de târziu în alimentația omului si ca reprezentau o opțiune iarna, cand muncea mai putin pe camp si  era mai...sedentar. În plus, laptele era consumat doar de copii, până la vârsta de 1-2 ani, omul fiind singurul mamifer care consumă lapte și după înțărcare. Opinia noastra este insa, ca in tarile balcanice, laptele , dar mai ales lactatele fermentate, au fost o optiune alimentara de surse proteice, calciu, vitamina D si probiotice inca din vechi timpuri, poate nu de pe timpul omului preistoric... si sistemul  digestiv al romanilor este adaptat destul de bine la digerarea lactatelor. Insa, in dieta paleo, lactatele sunt excluse!

Sursa: doc.ro

CE ESTE Protocolul Autoimun Paleo - AIP ?

                                                        ~ Toate bolile încep din Intestin ~ Hipocrate

 

Protocolul Autoimun Paleo este un stil de viață care ajută la vindecarea sistemului imunitar și a mucoasei intestinale, aplicabil în orice boală inflamatorie. Avem o problemă în această țară cu modul în care mâncam, tratăm și vindecăm bolile. Protocolul se adresează Inflamației din intestin, cauza bolilor autoimune. Boala autoimună este o afecțiune în care organismul nu face diferența între țesut sănătos sau invadatorii străini și se produce o reacție de hipersensibilitate. Organismul începe atacul asupra țesutului sănătos. Luni sau poate ani, acest atac poate avea loc în tăcere până la încărcarea completă a bolii autoimune. Multe diete de eliminare nu sunt destul de complete și de multe ori nu se elimină declanșatori care promovează inflamația în intestin. Boala autoimună nu poate fi vindecată, dar acesta poate fi pusă în Remisie. Protocolul este un stil de viață, deoarece într-o formă modificată este modul în care se mânancă și se trăiește. De asemenea, recomandăm pacienților să mănânce personalizat. AIP a fost declarată o versiune a dietei Paleo, dar este mai mult decât atât; acesta este un mod de a aborda inflamația care conduce la boala autoimună ce își are rădăcinile în intestin, este un aspect de vindecare. Și, deși este cel mai mare aspect al sănătății pe termen lung, pe termen scurt, există alte componente care necesită ajutorul unui specialist. Vă sugerez să găsiți unul care vă va ajuta cu regimul alimentar, precum și evaluările de laborator nutrițional și sprijin dietetic suplimentar.

 Sănătate și Remisie!

 

Dieta Protocol Autoimun (Autoimune Paleo) este o dietă anti-inflamatorie menită să elimine alimentele care sunt cele mai alergenice și să ofere organismului oportunitatea de a se odihni și de a se vindeca. 


*** Această dietă nu este, de obicei, compatibilă cu un stil de viață vegetarian sau vegan, dar se poate ține.
Faza de eliminare, în care nu se consumă alimentele din lista Evitați, ar trebui să fie de minimum 60 de zile (se obțin rezultate și după 30 zile) pentru a permite organismului să înceteze să producă anticorpi. Atunci când simptomele au dispărut (după 60 de zile), reintroducem alimentele eliminate unul câte unul în faza Provocării. Se numește Provocare deoarece provocăm organismul cu aceste alimente pentru a vedea dacă există o reacție.
Reacțiile alimentare nu trebuie să fie de natură gastrointestinală; ele pot fi foarte subtile, incluzând modificări ale dispoziției, creșterea producției de mucus, dureri la nivelul mușchilor și articulațiilor, pofta de zahăr sau cofeină, oboseală, scăderea energiei după-amiaza, amețeli, strănut, mâncărime ochi sau gura, tuse, senzație de gât/gura uscata, amara, dureri de cap și chiar somnolenta. Cea mai bună modalitate de a verifica reacțiile alimentare în timpul fazei de provocare este să păstrați un jurnal alimentar, care să indice tot ce mâncați și cum vă simțiți. Reacțiile alimentare pot dura până la 72 de ore, deci un jurnal ajută..

 

Există câteva diete AIP diferite, dar ele sunt substanțial similare, vă recomandăm AIP Dr. Kharrazian
https://drknews.com/autoimmune-gut-repair-diet/  și cel mai cunoscut AIP este AIP Paleo Mom
http://www.thepaleomom.com/the-autoimmune-protocol/ 

Mai multe găsiți aici PROTOCOLUL AUTOIMUN ROMANIA

                                                                  KETO vs. AIP

 

Gândiți-vă la ceto? A intra în cetoză? Si ce naiba este ceto și ketoza?

Dietele "Keto" sunt diete cu conținut scăzut de carbohidrați. De obicei, carbohidrații sunt intre 20-50 carbohidrați. AIP este 100-200 carbohidrați. Numărul real in AIP va fi foarte individual, în funcție de cât de activ sunteți, analizele tale și alte probleme. Dar nu vă recomandăm să va numărați carbohidrați, caloriile sau orice altceva atunci când vine vorba de dieta dumneavoastră (vezi mai jos mai multe informații).

Ce este cetoza?

De la WebMD:

"Cetoza este o stare naturala a metabolismului in care organismul produce corpi cetonici din depozitele de grasime si-i foloseste in loc de carbohidrati pentru a produce energie. Pentru a induce starea de cetoza in organism. Cetoza este o stare metabolica in care grasimea din organism asigura intreaga energie a acestuia si se instaleaza atunci cand organismul are acces limitat la glucoza (zaharul din sange). Pentru a intra in starea de cetoza, oamenii trebuie sa consume in general maximum intre 50 si 20 de grame de carbohidrati pe zi.  Atunci cand urmam o dieta saraca in carbohidrati, nivelul de insulina din sange scade si acizii grasi sunt eliberati in cantitati mari din depozitele de grasime ale corpului. Mare parte din acesti acizi grasi sunt transportati catre ficat, unde sunt oxidati si transformati in cetone, molecule din care organismul isi va produce energia. Ca parte din acest proces, face cetone.

Dacă sunteți sănătoși și consumați o dietă echilibrată, corpul dvs. controlează cantitatea de grăsime pe care o arde și, în mod normal, nu faceți  cetone. Dar atunci când vă tăiați prea mult caloriile sau carbohidrați, corpul dumneavoastră va trece la cetoza pentru energie. "

Cuvintele cheie de mai sus sunt "DACA SUNTEȚI SĂNĂTOS". Nu spune nimic despre "dacă aveți o boală autoimună / boală". De aceea, dietele cetonice nu sunt, în general, pledate aici  pe Grupul AIP Romania, mai ales dacă începi pur și simplu călătoria de vindecare.

  • Cetoza este, de asemenea, un lucru care trebuie monitorizat cu atenție pentru a vă asigura că rămâneți în cetoză, astfel încât lucrul cu un medic care cunoaște asta, este esențial.

  • Cetoza este ceva care poate fi bun pentru cei cu probleme ale creierului sau chiar cancer, dar în general nu este recomandat pentru cei cu probleme autoimune. Vezi citatele de mai jos de la Dr. Terry Wahls și Paul Jaminet.

De la PubMed:

"... [ceto-ul pe termen lung] stimulează dezvoltarea NAFLD și a intoleranței sistemice la glucoză la șoareci ... șoarecii hrăniți cu KD timp de 12 săptămâni au fost slabi, euglicemici, ketotici și hipoinsulinemici, dar au fost intoleranti la glucoza si a expus NAFLD. "

PaleoMom a spus despre cetoza in acest post:

“ Atentie : Reacții adverse la diete cetogenice:

"Pentru majoritatea oamenilor, scăderea sub 50 de grame carbohidrați/zi pe perioade lungi nu este o idee bună (cu excepția cazului în care o dietă ketogenică este utilizată terapeutic pentru o anumită afecțiune și sub supraveghere medicală strictă).

"Alte diete nu declanșează aceleași căi biochimice care sunt activate de o stare ketogenică. Și cu toate că, desigur, alte diete (Paleo sau protocolul autoimun, fiind exemple bune) se referă la revendicări terapeutice, mecanismele de acțiune sunt doar prin saturația micronutrientă și evitarea alimentelor cunoscute ca inflamatoare. Dieta ketogenică este diferită în sensul că a fost concepută pentru a emula foametea, profitând de avantajele biochimice ale foametei pentru anumite sisteme ale corpului (în special neurologice, dar de aceea și pierderea în greutate este un rezultat comun al unei diete ketogenice), în timp ce tolerarea detrimentelor la alte sisteme ale corpului (cum ar fi sistemul endocrin și imunitar). (Acestea sunt chiar mecanisme diferite ca o dietă standard low-carb). În această privință, dieta ketogenică seamănă mai mult cu un medicament decât cu o dietă (de fapt, multe dintre aceleași căi activate de o dietă ketogenică sunt manipulate de medicamente anticonvulsivante), care nu ar trebui să fie un factor de descurajare în sine, ci mai degrabă o precauție de a discuta cu medicul dumneavoastră înainte de a începe acest curs - mai ales dacă mergeți și folosiți o dietă ketogenică în scopuri care nu au fost încă bine studiate ".

Un alt cuvânt din partea lui PaleoMom in postul ei “Câți carbohidrați ar trebui să mănânci?

"Împreună cu tulburările gastro-intestinale raportate, starea de spirit afectată, hipoglicemia, pietrele la rinichi, sensibilitatea crescută la infecții, intervalele QT lungi, pierderea părului, crampe musculare sau slăbiciune, concentrație afectată, metabolismul mineral dezordonat, risc crescut de fractură și trecerea la profilurile lipidelor aterogene la unele persoane, unele aspecte potențiale necesită mult mai multe cercetări decât avem în prezent înainte de a înțelege pe deplin efectele pe termen lung ale dietelor ketogenice. În special, impactul asupra microbiomului intestinului (sănătatea intestinală este puternic susținută de aportul de fibre din alimentele care conțin carbohidrați) și fertilitatea femeilor fără PCOS (schimbările hormonale observate în dietele cu carbohidrați foarte scăzute pot fi benefice pentru femeile cu PCOS, dar problematice pentru cei ale caror niveluri hormonale sunt normale sau scăzute) sunt de atenționat.

De la Chris Kresser:

“Dieta cu carbohidrați scăzuți poate distrug sănătatea ta?

"Hipotiroidismul este unul dintre motivele cele mai frecvent citate medicale pentru necesitatea de a mânca o dietă moderată cu carbohidrați. Principalul motiv pentru care carbohidrații afectează funcția tiroidiană este atât de direct pentru că insulina este necesară pentru transformarea hormonului inactiv T4 în hormonul activ T3 și insulina, în general, destul de scăzută pe dietele cu conținut scăzut de carbohidrați.

"Deci, dacă ați început brusc să dezvoltați simptome hipotiroidice pe dieta dumneavoastră cu conținut scăzut de carbohidrați, este un semn destul de bun că ar fi mai bine să ridicați carbohidrații (și să vă testați tiroida dacă nu ați făcut-o deja!)

".... oboseala adrenala, este o alta condiție in care un consumul moderat de carbohidrati este important pentru sanatatea generala. Principalul hormon care devine neregulat in oboseala suprarenala este cortizolul, iar cortizolul s-a dovedit a creste intr-o dieta saraca in carbohidrati. o dieta saraca in carbohidrati este un potential factor de stres adrenal la indivizii sensibili. Combinati-l cu un loc de munca stresant, somn inadecvat si supraefort si veti avea o reteta pentru arderea suprarenalelor.

Deci, daca aveti oboseala suprarenale sau daca stilul de viata actual este deja cu stres ridicat, poate doriti sa cresteti aportul de carbohidrati pana cand veti putea controla stresul suplimentar, deoarece puteti sa va obositi suprarenalele  avand o crestere cronica a cortizolului. "

Mickey Trescott de la AutoImmune Wellness spune acest lucru în postarea ei comparând mai multe diete: Protocolul AutoImmune vs. alte diete de vindecare

"Am avut amândoi o experiență personală negativă care stratifică o abordare ketogenică cu AIP, dar și am lucrat cu mulți clienți autoimuni și nu am găsit pe nimeni care pare să prospere mancand în acest fel, mai ales cei cu Hashimoto".

Următoarele două citate sunt dintr-un podcast de la Phoenix Helix: Diete cetogenice cu Terry Wahls și Paul Jaminet

"[Dr Jaminet] considera ca o dieta ketogenica este mai susceptibila sa provoace o boala autoimuna decat sa o vindece, datorita epuizarii stratului  de mucus al intestinului, care pune bacteriile direct in contact cu celulele imune. (Carbohidratii sunt necesari pentru a mentine aceasta protective a mucusului).

"[Dr Wahls] nu recomanda o dieta ketogenica sa fie primul pas pentru depistarea bolnavilor cu boala autoimuna ... Pornirea ei este sa pastreze cat mai multa diversitate de alimente, intrucat deficientele de nutrienti duc la boli".

Un gând final despre dietele ceto: Keto este adesea promovat ca o dietă cu pierdere în greutate. AIP nu este o dietă din punct de vedere tehnic. Este mult, mult mai mult decât atât

AIP este o dietă "echilibrată în greutate". Acestea fiind spuse, mulți oameni găsesc că pierd greutatea nedorită pe AIP (verificați povestile de succes pe grup ).

Acesta este un citat de la unul dintre administratorii  Hashimoto411, Nona Parry:

"Împingerea corpului nostru pentru a pierde în greutate înainte de vindecare nu este ceva bun sau inteligent; AIP ne ajută să ne gestionăm boala prin reducerea anticorpilor și eliminarea simptomelor, nu prin scăderea în greutate.”

Și câteva remarci blânde despre AIP:

1) Nu recomandăm numărarea carbohidraților, a caloriilor sau a altora. Opriți numărarea. Opriți numărarea și începeți să mâncați. Mănâncă multe legume și puțină grăsime / proteine ​​/ carbohidrați. Mănâncă până vei fi plin.

2) La fel cum AIP nu este o dieta bogata in carne, nu este nici o dieta bogata in amidon. 25% din farfuria dvs. ar trebui să fie o combinație * de proteine, grăsimi și amidonuri. Dacă aveți nevoie de mai multă energie sau dacă glandele suprarenale sunt stresate, mâncați mai multe dintre acele amidonuri și carbohidrați. Dar, poate aveți probleme care necesită să consumați mai puțin carbohidrați (mai aproape de 100), în funcție de problemele și simptomele specifice ale intestinului. Dar dacă vă decideți să mergeți cu o dietă extrem de scăzută de carbohidrați, cum ar fi ceto, vă rugăm să discutați acest lucru cu medicul dumneavoastră, înainte de a vă angaja într-o astfel de dietă.